viernes, 3 de abril de 2009

CAU UNA PARET DEL CASTELL D'ERAMPRUNYÀ

Indignació i ràbia, això es el que sento i el que qualsevol persona sensibilitzada amb la historia i el nostre patrimoni ha de sentir i sobretot els gavanencs.

Abans d’ahir em vaig assabentar d’un fet terrible, i és la caiguda d’una paret que conformava la torre d’homenatge del castell d’Eramprunyà.

El castell d’Eramprunyà es troba a prop del municipi de Gavà, a Barcelona. Està enclavat en un paratge realment espectacular per a estar tan a prop de la gran ciutat.

Aquest castell està datat documentalment l’any 957, per una donació de terres feta a Sant Cugat per Ennèc i Flodeberga. Però segurament és molt més antic en els seus orígens. El castell havia estat sempre en mans dels comtes de Barcelona i la corona Catalano-Aragonesa, fins que l’any 1323 el rei Jaume II el va vendre a Jaume Marc, el seu tresorer, per ajudar-se a pagar les despeses de la conquesta de Sardenya i Sicília.

Rera moltes vicissituds, aquest castell va anar a parar finalment a mans del banquer Manel Girona, que hi va comprar no tan sols el castell físic, sinó la baronia i els arxius, l’any 1897. Bé, des de llavors fins fa un any i mig , va pertànyer als descendents d’aquest, sent l’última propietària la marquesa de Pozorrubio, traspassada fa un parell d’anys. Aquesta senyora tenia la propietat de la fortalesa però com si no la tingués, ja que ella vivia a Madrid i no li importava un rave el castell. Tan es així, que cap a l’any 2000 es va obligar a aquesta a pagar uns quatre milions de pessetes de llavors per la consolidació de les parts més afectades. Si no ho feia, corria els risc de que es complís la sol·licitud d’ERC i els Verds d’expropiació, feta a la Generalitat. Però l’any 2007 finalment l’Ajuntament de Gavà va poder comprar el castell als hereus de la propietària. I aquí és on ve el mal, ja que des de llavors no se li ha fet res de restauració ni consolidació al castell.

El 23 de febrer d’aquest any 2009, Marcel·lí Reyes i Vidal, regidor i portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya a l’Ajuntament de Gavà, va presentar una instància de denuncia sobre la caiguda de la paret d’aquest monument, considerat Bé Cultural d’Interès Nacional. En la mateixa, Reyes demostra l’estat de deixadesa del castell i, amb fotografies denúncia la caiguda de la paret de la torre d’homenatge. Rera això sol·licita un pla d’actuació per restaurar el castell i restituir la part caiguda a l’estat en què es trobava en el moment de la compra del castell per part de l’Ajuntament de Gavà. Posteriorment, en un comunicat emès per Esquerra Republicana el 10 de març, aquests amenacen amb denunciar el fet al Departament de Cultura de la Generalitat, si des de l’Ajuntament de Gavà no es fa res de caràcter urgent per a conservar el monument.

Però, que va passar en realitat?, Quin va ser el motiu vertader pel qual va caure la paret? Algunes de les explicacions que s’han deixat sentir pel consistori de Gavà, són les que diuen que es deu a les ventades del passat mes de gener. Possiblement, però jo crec que hi té molt més a veure la pèssima educació de la gent que puja al castell que no pas els fenòmens atmosfèrics. Quan jo vaig fer un treball sobre els orígens del castell, entre els anys 1997-2005, aquest, dintre del seu estat ruïnós, estava ben conservat. M’explico. Avui dia si pugem al castell , el veurem ple de brutícia, sobretot dins de l’església de Sant Miquel d'Eramprunyà al recinte jussà. Molta gent que visita el castell té afició a pujar-se damunt de les parets, sense importar-los que estiguin en mal estat i que poden tirar-ho avall. La gent s’hi puja sense escrúpols. I el que és pitjor, tot el castell ara està ple de pintades d’uns eixelebrats que a més presumeixen d’on venen (jo he vist pintades del caire: manolito y manolita del prat estuvieron aqui) N’hi ha una pintada que és realment aterridora, i és la que està damunt de l’arc de mig punt que dona entrada a la torre d’homenatge. El delinqüent, per que no té altre nom, que ho va fer tindria que pagar pena de presó, segons el meu parer. Podeu veure aquesta pintada en la foto d'abaix, fixeu-vos-hi bé, ocupa tot l’arc, que és del segle XIV o sigui que té prop de 700 anys. La indignació creix quan un veu que aquests tropells al nostre passat i al nostre patrimoni queden indemnes i que ara la gent que puja al castell no te cura d’ell i per a la majoria no són més que pedres sense cap altre interès. A Gavà tindrien que prendre exemple de l’Ajuntament de Cabrera de Mar, que al castell de Burriac hi ha posat un vigilant tan de nit com de dia i que controla el personal que hi arriba i vigila que no s'hi facin ximpleries. Jo crec que és més important controlar el comportament de la gent i posar remei per a mals pitjors, que no lamentar-se i veure com cada dia el nostre patrimoni es va esvaint per culpa d’uns brètols eixelebrats i un Ajuntament lent en les seves reaccions.

Espero que finalment es pugui refer la paret caiguda i puguem tornar a gaudir del castell, al menys, fins com estava fa uns mesos.

Com a links els deixo la instància del senyor Reyes i el comunicat d’ERC.

Salut, The Damned

Instància de denuncia

Comunicat de ERC














Part que ha caigut, en cercle vermell, i a l'altra foto, estat actual rera la davallada.




1 comentario:

merike dijo...

Gràcies per al teu comentari.
Era bonic veure el teu blog, també.
De moment estic ocupat,
quan retorno del meu viatge
tornaré per estudiar-ho..