domingo, 17 de mayo de 2009

¿UNA FOTO DE LA CIUTADELLA?

L’any 2003 va haver-hi una exposició força interessant a l’edifici modernista de Caixa Fòrum, l'antiga fàbrica Casa Ramona. Es tractava d’una exposició sobre la fotografia a Espanya el segle XIX. Evidentment, es feia un recorregut per les més antigues fotos i daguerreotips de la história de la fotografia a Espanya. Totes les peces tenien un interès especial, però una em va cridar força l’atenció. Es tractava d’una foto de paisatge urbà a Barcelona. Allí podíem veure una retrospectiva de la Plaça del Palau el 1856. A qui li agrada veure les fotos de com era Barcelona antigament tindrà idea de que qualsevol foto val la pena de veure, i aquesta tenia tots els ingredients per agradar. Es veia com era el Pla del Palau mitjans el segle XIX i una curiositat més, es veia a primer terme la Llotja i davant d’aquesta els porxos d’en Xifré, però després es veia el Palau que donava nom a la plaça, un edifici del segle XV. I darrere de tot el que més em va cridar l’atenció era que es veia la imatge de la Ciutadella erigida per Felip V, basant-se en un projecte de l’enginyer Pròsper Verboom, a partir de 1715. Em va sobtar molt que fos així i m’ho vaig estar mirant durant força estona, quedant-me finalment convençut. Al sortir de l’exposició em vaig comprar el llibre d’aquesta i vaig comprovar-hi que també hi era la foto. Per diverses qüestions de temps que ara no venen al cas, vaig oblidar-me de la de la foto fins fa uns dies que em vaig tornar a acordar-me i ho vaig voler contrastar.
La Ciutadella es va començar a enderrocar l’any 1841, però la reina Isabel II va aturar l’enderroc i el 1843 va manar restaurar-la de nou, ja que no s’havia arribat a tirar a terra gaire cosa. Però no serà fins l’any 1868, al finalitzar el regnat d’Isabel II, quan es torni a derrocar definitivament la Ciutadella acabant-se el 1869. El primer que es va tirar va ser la torre i les muralles, deixant per més endavant els edificis. Per tant a l’any de la foto(1856) la ciutadella encara estava sencera.
El que mes sobresurt de la imatge de la ciutadella es la antiga torre de Sant Joan, que va ser la presó militar de la fortificació i el cimbori de l’església. Vaig buscar gravats de la ciutadella per assegurar-me que veritablement fos una imatge d’abans del seu enderroc i per comparació va ser que la meva suposició sembla correcta. També hi ha un altra foto de la ciutadella, feta per J. Martí, l’any 1868 i que es troba al llibre Bellezas de Barcelona, però aquesta és en el moment del seu enderrocament i sols es veu l’església i la porta d’entrada, mancant la torre que ja havia estat llavors enderrocada. Per tant la foto que aquí mostro, es anterior a l’enderrocament de la ciutadella i la torres i pel que podem veure es tracta d’una imatge fotogràfica d’aquesta fortificació encara en bon estat. La llàstima és que es veu al fons de la foto i no s’aprecien ben bé els detalls. Particularment em sembla una foto única. La foto portava com a autor un tal Franck i no té títol. Està feta en paper albuminós i es pot trobar a la Bibliothèque Nationale de France i com he dit està datada el 1856.
A sota podem veure la foto i uns gravats amb els que comparar-la. Vostès que opinen?
Com a curiositat comentar que el Palau que també es veu i que aporto una foto apart, es el que donà nom a la Plaça. Aquest va ser un edifici finançat per la ciutat de Barcelona i acabat de construir el segle XV, segons Antoni de Bofarull l’any 1444. En un principi es deia Hala dels draps, que seguint a aquest autor, el nom d’Hala seria d’origen flamenc i voldria dir Mercat. Per tan, es tractaria en el seu origen d’algun tipus de mercat o alfòndec tèxtil. Però ja al segle XVII, Felip IV el va confiscar per utilitzar-lo com a residència dels virreis. Posteriorment al segle XIX els reis s’hi allotjarien allí quan visitessin la ciutat comtal. Però un incendi la va destruí totalment la nit de Nadal de 1875, i hi no va quedar més record que el nom de la plaça del Palau.
Espero que em comentin quelcom sobre la foto de la ciutadella. (cliqueu les fotos per engrandir-les)
Salut.
The Damned.














Bibliografia:

Abajo las Murallas!!! Catáleg de l’exposició 150 Anys de l’Enderroc de les Muralles de Barcelona. VV.AA. Coor.. Albert Cubeles i Antoni Nicolau. Ajuntament de Barcelona. BCN 2004
Guia-Cicerone de Barcelona. Antonio Bofarull. Barcelona 1855. Edició facsímil de Librerías París-Valencia, sl. Valencia 2003.
Geografia General de Catalunya, Francec Carreras i Candi. Edit. Albert Martín. Barcelona. Sense Data. (il·lustracions)
La Fotografía en España en el Siglo XIX. VV.AA. Coor. Ricard Gracia i Gemma Domènech. Edit. Fundació “ La Caixa” Barcelona 2003 (Foto de la Ciutadella)

5 comentarios:

Montserrat dijo...

Ha estat tota una descoberta! Desconeixia que hi hagués gravats o fotografies que mostréssin la imatge de la Ciutadella... L'única referència que en tenia era la planta en forma d'estrella. Has demostrat que les fotos antigues amaguen moltes sorpreses (i que tens bon ull per saber-les veure). Una abraçada!

The Damned dijo...

Gràcies!!! Doncs tens raó, Montserrat, a vegades a les fotos, si te les mires amb ulls que van més enllà del que es veu a primer cop d'ull, sempre es trobarà quelcom amagat, sotstret a la vista. El mateix passa amb el dibuixos, no? si només els mires veuras els contorns del dibuix, però si els observes amb atenció, llavors veuràs l'ànima del dibuixant, i el sentit que aquest li ha volgut donar a la seva obra.
Per a mi, les fotos antigues són com fer un viatge en el temps. És una cosa que et transporta a una època ja desapareguda, però que ha quedat atrapada en el temps fet de cartolina. Un pot veure a la gent que ja no hi es, interrelacionada amb el seu temps i el seu espai. Crec que, com ja he dit, que és el més semblant a visitar amb els teus ulls un altra moment de la història.
Una abraçada.

JoRDi JVR dijo...

Hola company, certament a la foto que esmentes es pot veure la torre de Sant Joan, no puc asegurar-ho però posiblement sigui la unica foto existent on podem veure la torre. El fotogràf de l'esmetada foto fou el francès "François-Marie-Louis-Alexandre Gobinet de Villecholle", de pseudònim Franck.
Ve realitzar un reportatge dels edificis mes importants de Barcelona que en aquella época es concentraven a Plà de Palau, un autentic centre neuràlgic d'aquells temps. És considerada la col·lecció de fotos existent mes antiga de la ciutat.
En la foto retratava el Passeig d'Isabel II i com be dius amb la Ciutadella com a fons.
Vaig parlar-ne al blog d'aquesta col·lecció de fotos, si pots passat i veuras la resta de fotos que va fer en Franck.
Realment aquell Plà de Palau en aquelles dates era el "top" de Barna, centre de la burgesia i d'els millors establiments, per aixó fascinava tant com per a fer-hi la primera foto de tot l'estat Espanyol uns anys abans.

Et paso el link:
http://bcn-antic.blogspot.com/2008/05/les-fotografies-ms-antigues-de.html

Aprofito per saludarte.
Salut !!

JoRDi JVR dijo...

ah, i et felicito perque has fet un molt bon treball, t'has fixat en un detall que poca gent coneix...ni jo m´hi vaig fixar quan vaig fer el post.
ens veiem...

The Damned dijo...

Hola Jordi, gràcies per les felicitacions.
Doncs jo també crec que deu ser l'única foto del la torre de Sant Joan i per això té un valor documental molt gran. Ademés ens dóna informació col·lateral sobre la veracitat dels gravats de l'época, es a dir, que del que veiem podem creure que era més o menys així en un alt percentatge.
Per altra banda desconeixía a aquest fotógraf, com veuràs tan sóls l'anomeno un "tal Franck", així que agraeixo molt la informació i marxo corrent a veure el teu article del enllaç.
Una salutació.