viernes, 18 de febrero de 2011

Solucions de les fotos de Barcelona



En l’anterior post proposàvem una juguesca, i era endevinar els llocs on es trobaven els racons de les 15 fotografies que il·lustraven el post. Bé ja ha passat un temps i heus aquí les solucions per trobar aquests llocs no tan recòndits de la nostra ciutat.

Solucions






Foto 1:
Correspondria a una mènsula que hi ha a l'entrada del Centre Civic Pati Llimona, al carrer de Sant Simplici i Regomir, a l'antiga casa de Pere Marc "l'Antich" senyor d'Eramprunyà des de 1323 i iniciador de la nissaga dels Marc. Es d’estil gòtic.












Foto 2: Es tracta d’una de les gàrgoles setcentistes de l'edifici de l’actual Parlament de Barcelona, antic polvorí de la ciutadella borbònica, bastida pel enginyer Pròsper Verboom i manada a fer per Felip V per a tenir controlats els barcelonins de l’època.








Foto 3: Aquest relleu pertany a una casa del carrer Llibreteria, just la que hi ha damunt de l'antiga cereria Subirà, al numero 7 d'aquest carrer. Curiosament la cereria està en aquest lloc des de 1909 ja que abans hi havia en aquest local un botiga de modes oberta el 1847. La cereria hauria estat funcionant des del 1761 al carrer Argenteria.









Foto 4: L’estàtua de la imatge es la del vicealmirall i mariner Galceran de Marquet, membre d’una noble nissaga de mercaders, mariners i consellers del segle XIV. L’estàtua esta situada a la plaça del duc de Medinaceli.









Foto 5: Aquesta roca commemorativa està situada al parc de la Ciutadella, just sota l’edifici del que devia ser l'aquari , es a dir, a un costat de la part inferior esquerra de la majestuosa cascada de Fontseré (1875) Si entrem per la entrada de Rius i Taulet, la que hi ha enfront del Passeig de Sant Joan, agafarem el passeig que hi ha a l’esquerra, on acostumen a jugar a fútbol els nois, i quan arribem als baixos de la cascada ja hem arribat. La festa que commemora aquesta roca va ser molt important durant el primer terç del segle XX i la van impulsar els enginyers de boscos a tota Espanya. A Barcelona es va començar a celebrar l’any 1899 tal i com diu la pedra. Es tractava d’una festa de gran solemnitat i en la que es celebraven actes de diverses classes, entre els que hi havia concursos literaris, plantades d’arbre, etc.. Acostumava a arreplegar una bona quantitat d'autoritats i gent d'altes esferes i això va motivar que el 1915 es declarés obligatòria la celebració anual d’aquesta festa arreu.





Foto 6: Es tracta de l’escut de la Reina Isabel II a l’edifici de la Seca de Barcelona i que la reina va manar reconstruir. Es troba al principi de carrer Flassaders si entrem pel Passeig del Born i ocupa tota una illa d'aquest carrer.










Foto 7:
Aquesta estàtua es troba al pati interior del Palau dels Centelles. Un palau d’estil gòtic tardà (ss. XV-XVI) i que va pertànyer a la important família de la baronia de Centelles, originaris d’aquest poble d’Osona.











Foto 8: En aquesta foto veiem l’entrada d’un carreró anomenat Dormitori de Sant Francesc i que es troba al passeig de Colom 24, a tocar quasi be a l'edifici de Capitania.








Foto 9:
Aquest és l’esc ut de la baronia de Centelles que es troba just al costat de l’entrada del palau, al carrer Baixada de Sant Miquel nº 8










Foto 10: Aquesta inscripció segur que l’hem vist un munt de cops. Es troba al palau del Lloctinent, just a l’entrada que hi ha pel Carrer dels Comtes. Es l’edifici que fins fa poc havia estat seu de l’Arxiu de Corona d’Aragó.









Foto 11: Es tracta de l’estàtua que hi ha a la baixada de Sant Miquel, just abans d'ultrapassar la plaça del mateix nom i arribar al palau dels Centelles. Sembla ser que era una representació del sant.











Foto 12: Aquesta petita porta esta situada a un cantó de la porta principal de la Casa dels Canonges al carrer de la Pietat, davant de l'absis de la catedral.











Foto 13: La inscripció de la foto es troba a sòcol de la catedral, a la banda del Carrer dels Comtes, quasi davant de la Baixada de la Canonja. Fa referència a algun dels pous que devia haver fa molt de temps per aquells verals. La datació d'aquesta inscripció deu establir-se cap els segles XVII-XVIII o fins i tot abans. També pot estar relacionada amb una altra inscripció més coneguda que hi ha al costat de la porta de l'església de Santa Llúcia a la Catedral, inscripció que diu: A 2 Canes lo pou, i que vol dir que des d'aquell punt i fins el susdit pou hi ha dues Canes. Es a dir, la mesura de la Cana que es feia servir a Barcelona i que és la que tindrien que fer servir els mercaders foranies que arribessin a la ciutat i necessitessin tenir la mida exacta que s'usava a Barcelona. No en va, aquesta inscripció està molt a prop d'una de les portes de la ciutat.



Fotos 14 i 15: Aquestes mènsules estan a la l'esquerra i a la dreta de la porta de l'església de Nostra Senyora de la Victòria, al carrer Ataülf nº 4 de Barcelona. Es tracta de la Reial Capella del Palau Reial menor.

2 comentarios:

Montserrat dijo...

Gràcies per posar les solucions. Molt interessant el comentari de la foto 13: Buscaré les inscripcions al sòcol de la catedral!

The Damned dijo...

De res, Montserrat. la veritat és que sí és força intessant el tema d'aquestes inscripcions. A mi sempre m'han cridat molt l'atenció.
Ja em diràs si les has trobat.